Eén plan, één gezin, één regisseur?
De Transitie Jeugdzorg beoogt kinderen en hun gezinnen beter de juiste hulp te bieden. Eén gezin, één plan, één regisseur. Hoe krijgen we dat voor elkaar?
Één gezin, één plan
Speciaal in de zorg voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen is jaren geleden al de noodzaak onderkend van een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen en organisaties. Als jongeren in de knel zitten, is dat merkbaar in het onderwijs, in het gezin en op de plekken waar ze hun vrije tijd doorbrengen. Betrokken partijen moeten op elkaar afstemmen en samen mét de cliënt een plan maken – dat is het concept van ‘één gezin, één plan’. Laarakker Advies & Training helpt u dit te realiseren. Door de hulp voor de cliënt overzichtelijker te maken. Door gestructureerd te overleggen. Door buiten kaders te denken. Door soms bestaande overlegstructuren dichter bij elkaar te brengen of zelfs samen te voegen.
Één regisseur
Dat is een belangrijke toevoeging. Zeker als de situatie complex is, er verschillende organisaties met verschillende belangen betrokken zijn bij het gezin, is een regisseur noodzakelijk. Iemand die de boel overziet, een helicopterview heeft. Maar ook het gezag om het hulpverleningsproces te sturen op zowel de inhoudelijke kwaliteit als de onderlinge samenwerking. Dit vraagt andere kwaliteiten dan hulpverleningskwaliteiten. Dat vraagt een zekere doortastendheid en zakelijkheid. Het vraagt om sturing op het resultaat met zachtheid voor de relatie. Professionals moeten immers nog vaker met elkaar samenwerken.
In een training op dit onderwerp ontdekken deelnemers vaak verborgen kwaliteiten. En dat is een geweldige ontdekking.